Aangesloten bij  afscheidsmomenten
   
Tel. (0031) 6 40 28 98 25 Neem contact met me op
ilja verstraten afscheidsfotografie

Reacties op mijn afscheidsfotografie

Hoe hebben anderen mijn werk als afscheidsfotograaf ervaren? Hieronder lees je een aantal reviews. Wil je er meer over weten? Lees verder over mijn diensten of neem contact met me op.

Ilja heeft foto’s genomen van de begrafenis van onze jongste zoon. Zij was op een professionele manier aanwezig en heeft met veel oog voor detail mooie foto’s gemaakt. Vaak had ze de mooie momenten precies te pakken, zoals de foto die op deze site staat, waarop onze oudste naar de condoleance kamer kwam om zijn vriendje het kistje te laten zien. Van het begin van de dag (onze aankomst bij de begraafplaats) tot en met het einde (het gesloten graf) is door haar treffend vastgelegd. Wij vinden het prettig om foto’s van de begrafenis van ons zoontje te hebben. Soms hebben we de behoefte om deze te bekijken. Ze helpen ons herinneren hoe het ook weer was, wie er aanwezig waren. Als we de foto’s bekijken zien we het verdriet op onze gezichten, zien we hoe diep het dal van verdriet is. Dit helpt ons; hoe precies weten wij ook niet, maar wel dat het ons helpt in ons rouwproces.

De foto’s gebruiken wij ook om onze oudste zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen om zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden.

– Peter en Christien

afscheidsfotografie ilja verstraten

 

Mijn zwager en schoonzus hebben de uitvaart van hun jongste zoon door Ilja laten vastleggen. Een aantal weken na de uitvaart heb ik met mijn schoonzus de foto’s bekeken. Wat mij opvalt is dat het een hele laagdrempelige manier is om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd.
– Ineke

fotograaf bij uitvaart

Ik was onder de indruk van de visie die Ilja heeft op troost die foto’s kunnen brengen bij een afscheid.
Ze geeft nabestaanden een waardevolle, blijvende herinnering zodat zij later kunnen terugkijken op een emotionele dag, waarvan vaak veel aan ze voorbij gaat.
Achteraf kan dit heel wat troost bieden. Het is iets waaraan een mens zich af en toe nog eens kan ‘vasthouden’ als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid
Ilja legt deze momenten voor hen vast, respectvol en onopvallend.
Ik werd geïnspireerd door Ilja haar visie op troost en heb dit gebruikt in mijn verhaal tijdens een afscheidsdienst die Ilja fotografeerde.Ilja, bedankt voor uw mooie werk-van-troost…

– Alexander Stroobandt

Gebedsvoorganger,
Priester bisdom Brugge

 

Voor een uitvaart was Ilja aanwezig om een reportage te maken van het afscheid in de ruimste zin. Dus… foto’s nemen tijdens het afscheid nemen van de dierbare, foto’s tijdens de plechtigheid en tijdens het wegrijden van de rouwauto.
Het was voor Ilja en mij een grote uitdaging om samen te werken, het ging namelijk om een afscheid in besloten kring (max. 15 personen).
Ilja was er, maar ik heb haar eigenlijk niet echt gezien tijdens haar werkzaamheden. Ook de nabestaanden hadden een zelfde soort reactie, “je was er, maar niet zichtbaar”.
Het resultaat van de reportage mag er zijn. De familie is erg blij met de herinneringen die ze op deze manier bij zich kunnen houden. Ze zijn blij met deze foto’s, naast alle foto’s die ze hebben van hun dierbare tijdens het leven.Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost, maar realiseerde me niet dat ze zoveel troost zouden kunnen bieden. Ook voor mij, als uitvaartleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf.

– Marc Barbé

Uitvaartbegeleider
Familiehuis De Geslootene Boom te Sas van Gent

 

Eerst durfde ik niet kijken naar de foto’s, toen ik ze zag voelde ik me alsof ik aan heiligschennis deed, maar langzaamaan kwamen ze binnen en leek het plots heel banaal om de beelden te bekijken, het leek wel fictie.
Het mooie eraan is dat het heel erg het leven relativeert, zoals ook humor dat kan doen.
De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee voor de toeschouwer, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring.We zullen hier veel aan hebben.

– Een broer

 

Ik heb al een paar keer naar de foto’s gekeken, en zou dat nog vele malen willen doen. Het doet veel verdriet, maar het geeft ook troost.Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn – veel filigraner (gedetailleerder, verfijnder) dan we ons ooit zelf konden herinneren in de waas van emoties.
Het toont de vele kanten, het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht graag zien…

– Evy

 

review
Wat een bijzonder mooie recensie kreeg ik deze week. Eén zin, 5 woorden maar het betekent zoveel! Deze 5 woorden zeggen alles waarom ik dit werk doe. Die ene zin laat zien hoe waardevol foto’s zijn, het laat zien hoe het kan helpen en kracht kan geven in moeilijke tijden, dat het een houvast is voor later en een troost.
Deze ene zin kwam van Jan en Véronique Dhaeze, ik heb vorig jaar het afscheid mogen vastleggen van hun zoon Florian. Het album en de diashow helpen hen een plekje te vinden, in een voor hen nieuwe wereld, een wereld die helemaal anders is geworden, een wereld die ze opnieuw moeten ontdekken zonder hun zoon Florian.
Deze ene zin die mij kippenvel bezorgde:

We halen er dagelijks kracht uit!

 
Meer weten?

Ilja Verstraten Fotografie
Graaf Jansdijk B 25
4554 CB Westdorpe

Tel. (0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl

KvK 64308138
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Copyright © 2015-2018

Ik ben gespecialiseerd in afscheidsfotografie.


Foto’s van de laatste levensfase, begrafenis of crematie geven houvast bij het verdriet en een herinnering voor later. Ik ben aangesloten bij Afscheidsmomenten en bij Stichting Broederziel.
aangesloten bij afscheidsmomenten logo st broederziel

Mijn missie is:


Mensen helpen een plekje te vinden in een voor hen nieuwe wereld