Aangesloten bij  afscheidsmomenten
   
Tel. (0031) 6 40 28 98 25 Neem contact met me op
ilja verstraten afscheidsfotografie

Interview over afscheidsfotografie: foto’s houden de herinnering levend

“Als ik mensen uitleg wat een afscheidsfotograaf is, dan vinden mensen het mooi” is de kop boven het interview dat in de online versie van de Zeeuwse krant de PZC staat.

Hieronder de tekst van het interview in de online PZC dat vandaag, woensdag 1 februari, al te lezen is. De uitgebreidere versie van het stuk verschijnt op donderdag 2 februari in de PZC en in de Stem.
WESTDORPE – Fotograferen tijdens een uitvaart. Het is op zijn minst ongebruikelijk. Ilja Verstraten, afscheidsfotografe uit Westdorpe legt een van de belangrijkste momenten van een leven, het einde, voor de nabestaanden vast.

interview krant pzc afscheidsfotografie

Ilja Verstraten wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen. “Ik zoom niet in op het verdriet, maar op de liefde, de bemoediging, de troost.”

Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend

Ze weet dat er een taboe op rust. “De eerste keer dat ik bij een uitvaart fotografeerde dacht ik ‘wat doe ik hier met mijn camera?’ Het is gewoon onbekend. Zelfs in de uitvaartwereld wordt het niet standaard aangeboden. Toen ik ermee begon, hoorde ik de reacties ‘Dat ga je toch niet fotograferen?’ Maar als ik het uitleg, dan snappen mensen het wel. ‘Da’s eigenlijk heel mooi’, zeggen ze dan. Ik wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen, maar op de troost, de bemoediging, de liefde voor de overledene en elkaar.”

Fotograferen doet Verstraten al langer. Sinds een klein jaar heeft ze zich gericht op afscheidsfotografie. Dat hoeft niet per se een uitvaart te zijn. Het kan ook zijn dat ze wordt gevraagd iemand te fotograferen die nog maar kort te leven heeft. Als herinnering voor de naasten.

In 1994 verloor ze haar broer door een verkeersongeval. “Ik begrijp wat verdriet is. Toen had je geen afscheidsfotografen. Dat was ondenkbaar toen. Ik had graag foto’s gehad van de begrafenis, dat zou me geholpen hebben het verdriet te verwerken. Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend. Op de begrafenis van mijn broer waren heel veel mensen maar wie dat ook weer waren? Als ik er een album van zou hebben, kon ik nog terugkijken.”

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie op Facebook

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie

Bij de uitvaart van een naaste wil je een fotograaf die weet wat verdriet betekent. Niet elke fotograaf kan of wil een uitvaart fotograferen. Met oog voor detail en gevoel voor sfeer leg ik jouw dierbare momenten vast.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie19/03/2018 @ 17:06
Manu Keirse, rouw deskundige, praat in dit interview over rouw als onderdeel van het leven. Zijn uitgangspunt: rouw verwerk je niet, maar je overleeft je verlies.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
De Verwondering: Manu Keirse kijk je op npo.nl
Special Eeuwigheidszondag. Manu Keirse gelooft niet langer in rouwverwerking. Rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee. Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar worden in...
npo.nl
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie17/03/2018 @ 10:08
Omdat het nog net boekenweek is, wil ik jullie deze tip niet onthouden. Een mooi boek over de situatie van iemand in je gezin met ALS. Naast foto's kunnen woorden ook heel veel mensen helpen.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie16/03/2018 @ 20:01
Hebben jullie de nieuwe Facebookpagina van de Stichting Broederziel al gezien? De Stichting reikt uit naar mensen met een verlieservaring van een broer of zus door deze groep te informeren en begeleiding te bieden die waardevol kan zijn om Nu en in de toekomst weer ten volle te kunnen leven. Tevens zet de stichting zich in om de noodzaak van erkenning en herkenning van rouw om een broer of zus in onze samenleving en in de hulpverlening te bevorderen.
Als het onderwerp je aanspreekt, like de pagina!
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie16/03/2018 @ 8:03
Vorige week zaterdag mogen luisteren naar de prachtige muziek van MusicaRosa. Morgen is ze te horen, maar ook te zien en te spreken in Groningen.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
MusicaRosa
Naast mooie optredens is het komende zaterdag weer tijd voor een beurs. Deze keer de uitvaartbeurs in de Martinikerk in Groningen. Vorige week schreef ik hoe bijzonder ik het vond om in Koudum op de uitvaartbeurs te staan (ik ben er geboren en getogen), maar zéker ook Groningen is speciaal: de stad waar ik vanaf mijn studententijd al woon :) Komende zaterdag dus, 17 maart tussen 10.00 - 16.00 uur in de Martinikerk. Kom langs bij de MusicaRosa-stand en ik zing een mooi lied voor je. Dit filmpje is afgelopen zaterdag opgenomen op de beurs in Koudum, gefilmd door Ilja Verstraten
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie15/03/2018 @ 20:56
Bijna een eeuw geleden waren er "regels" voor de kleding in een rouw periode. Tegenwoordig is dat toch anders. Is dit een verbetering of juist niet?
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie15/03/2018 @ 16:19
Jan Dulles (de 3J's) schreef een lied voor zijn vader die aan Alzheimer lijdt. Het gaat over vasthouden van herinneringen. Er zijn heel veel manieren om herinneringen vast te houden. Niet iedereen kan een lied schrijven, maar foto's zijn vaak ook waardevolle herinneringen.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
3JS - De Betere Jaren - RTL LATE NIGHT
Jan Dulles schreef speciaal voor zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, de nieuwe single: ‘De Betere Jaren’. Abonneer je via http://bit.ly/1A3ps7...
youtube.com
Ilja Verstraten Fotografie
Graaf Jansdijk B 25
4554 CB Westdorpe

Tel. (0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl

KvK 64308138
Algemene Voorwaarden

Copyright © 2015-2018

Ik ben gespecialiseerd in afscheidsfotografie.


Foto’s van de laatste levensfase, begrafenis of crematie geven houvast bij het verdriet en een herinnering voor later. Ik ben aangesloten bij Afscheidsmomenten en bij Stichting Broederziel.
aangesloten bij afscheidsmomenten logo st broederziel

Mijn missie is:


Mensen helpen een plekje te vinden in een voor hen nieuwe wereld