Aangesloten bij  afscheidsmomenten
   
Tel. (0031) 6 40 28 98 25 - info@iljaverstratenfotografie.nl
ilja verstraten afscheidsfotografie

(0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl


Interview over afscheidsfotografie: foto’s houden de herinnering levend

“Als ik mensen uitleg wat een afscheidsfotograaf is, dan vinden mensen het mooi” is de kop boven het interview dat in de online versie van de Zeeuwse krant de PZC staat.

Hieronder de tekst van het interview in de online PZC dat vandaag, woensdag 1 februari, al te lezen is. De uitgebreidere versie van het stuk verschijnt op donderdag 2 februari in de PZC en in de Stem.
WESTDORPE – Fotograferen tijdens een uitvaart. Het is op zijn minst ongebruikelijk. Ilja Verstraten, afscheidsfotografe uit Westdorpe legt een van de belangrijkste momenten van een leven, het einde, voor de nabestaanden vast.

interview krant pzc afscheidsfotografie

Ilja Verstraten wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen. “Ik zoom niet in op het verdriet, maar op de liefde, de bemoediging, de troost.”

Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend

Ze weet dat er een taboe op rust. “De eerste keer dat ik bij een uitvaart fotografeerde dacht ik ‘wat doe ik hier met mijn camera?’ Het is gewoon onbekend. Zelfs in de uitvaartwereld wordt het niet standaard aangeboden. Toen ik ermee begon, hoorde ik de reacties ‘Dat ga je toch niet fotograferen?’ Maar als ik het uitleg, dan snappen mensen het wel. ‘Da’s eigenlijk heel mooi’, zeggen ze dan. Ik wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen, maar op de troost, de bemoediging, de liefde voor de overledene en elkaar.”

Fotograferen doet Verstraten al langer. Sinds een klein jaar heeft ze zich gericht op afscheidsfotografie. Dat hoeft niet per se een uitvaart te zijn. Het kan ook zijn dat ze wordt gevraagd iemand te fotograferen die nog maar kort te leven heeft. Als herinnering voor de naasten.

In 1994 verloor ze haar broer door een verkeersongeval. “Ik begrijp wat verdriet is. Toen had je geen afscheidsfotografen. Dat was ondenkbaar toen. Ik had graag foto’s gehad van de begrafenis, dat zou me geholpen hebben het verdriet te verwerken. Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend. Op de begrafenis van mijn broer waren heel veel mensen maar wie dat ook weer waren? Als ik er een album van zou hebben, kon ik nog terugkijken.”

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie op Facebook

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie

Bij de uitvaart van een naaste wil je een fotograaf die weet wat verdriet betekent. Niet elke fotograaf kan of wil een uitvaart fotograferen. Met oog voor detail en gevoel voor sfeer leg ik jouw dierbare momenten vast.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie06/01/2019 @ 21:34
*OPROEP*
Op 26 februari is het 25 jaar geleden dat mijn broer, Peter Boeije, is overleden. Peter was erg sociaal, had veel vrienden, zat in verschillende verenigingen en hielp waar nodig. Peter was gekend en geliefd bij velen. Helaas hebben wij niet veel foto’s van hem. Daarom mijn vraag: heb jij Peter gekend en heb je misschien nog foto’s waar hij op staat? Ik zou ze heel graag krijgen of een kopie ervan. Hij had humor, kwam in de gekste situaties terecht, met Peter was het nooit saai. Ook als jij nog een leuk verhaal over Peter kent, wat je met hem meemaakte of wat je je herinnert hoor ik het graag.
Delen mag, graag zelfs!
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie06/01/2019 @ 19:17
De telefoon van de wind...wat een mooi idee en het werkt! Een mooi en voor velen herkenbaar artikel over rouw, verdriet en de muur die je vaak optrekt. De telefoon van de wind helpt om deze muur af te kunnen breken.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie21/12/2018 @ 12:00
"Geen tijd, geen zin, te koud". "Als deze jongens geen zin of geen tijd hadden gehad om te komen, leefden we nu nog in oorlog". Jongens, die nog een heel leven voor zich hadden, die hun ouders, gezin, vrienden en familie achterlieten om voor ons te vechten. Laten we daarom deze helden herdenken, die voor ons hun leven hebben gegeven, zodat wij nu in vrijheid mogen leven. Soldaten, waarvan hun familie vaak niet hier woont. Op kerstavond, 24 december om 17 uur Lichtjes op oorlogsgraven​ in Axel. Kom een lichtje zetten op een oorlogsgraf, iedereen is welkom. Voorgaande jaren waren er reacties uit het buitenland van familie van deze mannen, die het zeer waarderen dat hun geliefde familielid niet vergeten wordt. Een beetje tijd, een beetje zin, een beetje licht en een beetje warmte voor onze vrijheid!
Dat is toch niet teveel gevraagd?

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/kerstlichtjes-op-kerstavond-bij-oorlogsgraven-in-axel~a91b5574/?fbclid=IwAR3B6lhRXB0rFb4_CD_2f0obsvdyNoFD13lNE_jjwiCBZWyGRFzsPku_Ctc
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie20/12/2018 @ 18:37
Het Godshuis in sint-Laureins (België), oorspronkelijk een oud ziekenhuis uit 1800, sluit vandaag zijn deuren. Erg jammer, wat een imposant gebouw! Ik heb hier een paar keer een uitvaart mogen fotograferen en ook mocht ik er de architectuur fotograferen. Ik hoop dat de nieuwe eigenaars er weer iets moois van zullen maken.
https://www.hln.be/regio/sint-laureins/het-godshuis-sluit-op-20-december~a096956c/

https://www.hln.be/regio/sint-laureins/het-godshuis-blijft-zeker-dicht-tot-1-maart-gebouw-is-totaal-niet-veilig-meer~a1c10f24/
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie18/12/2018 @ 22:39
Deze foto mocht ik maken tijdens een afscheid laatst. Indrukwekkend met paard en wagen van de kerk naar de begraafplaats. Mooi dat deze familie er voor koos om foto’s te laten maken tijdens het afscheid van hun dierbare. Foto’s zijn een tastbare herinnering aan een van de moeilijkste dagen van je leven.
Ilja Verstraten Fotografie
Graaf Jansdijk B 25
4554 CB Westdorpe

Tel. (0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl

KvK 64308138
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Copyright © 2015-2018

Ik ben gespecialiseerd in afscheidsfotografie.


Foto’s van de laatste levensfase, begrafenis of crematie geven houvast bij het verdriet en een herinnering voor later. Ik ben aangesloten bij Afscheidsmomenten en bij Stichting Broederziel.
aangesloten bij afscheidsmomenten logo st broederziel

Mijn missie is:


Mensen helpen een plekje te vinden in een voor hen nieuwe wereld

   

ilja verstraten afscheidsfotografie
(0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl