Aangesloten bij  afscheidsmomenten
   
Tel. (0031) 6 40 28 98 25 Neem contact met me op
ilja verstraten afscheidsfotografie

Interview over afscheidsfotografie: foto’s houden de herinnering levend

“Als ik mensen uitleg wat een afscheidsfotograaf is, dan vinden mensen het mooi” is de kop boven het interview dat in de online versie van de Zeeuwse krant de PZC staat.

Hieronder de tekst van het interview in de online PZC dat vandaag, woensdag 1 februari, al te lezen is. De uitgebreidere versie van het stuk verschijnt op donderdag 2 februari in de PZC en in de Stem.
WESTDORPE – Fotograferen tijdens een uitvaart. Het is op zijn minst ongebruikelijk. Ilja Verstraten, afscheidsfotografe uit Westdorpe legt een van de belangrijkste momenten van een leven, het einde, voor de nabestaanden vast.

interview krant pzc afscheidsfotografie

Ilja Verstraten wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen. “Ik zoom niet in op het verdriet, maar op de liefde, de bemoediging, de troost.”

Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend

Ze weet dat er een taboe op rust. “De eerste keer dat ik bij een uitvaart fotografeerde dacht ik ‘wat doe ik hier met mijn camera?’ Het is gewoon onbekend. Zelfs in de uitvaartwereld wordt het niet standaard aangeboden. Toen ik ermee begon, hoorde ik de reacties ‘Dat ga je toch niet fotograferen?’ Maar als ik het uitleg, dan snappen mensen het wel. ‘Da’s eigenlijk heel mooi’, zeggen ze dan. Ik wil juist niet de nadruk leggen op verdrietige mensen, maar op de troost, de bemoediging, de liefde voor de overledene en elkaar.”

Fotograferen doet Verstraten al langer. Sinds een klein jaar heeft ze zich gericht op afscheidsfotografie. Dat hoeft niet per se een uitvaart te zijn. Het kan ook zijn dat ze wordt gevraagd iemand te fotograferen die nog maar kort te leven heeft. Als herinnering voor de naasten.

In 1994 verloor ze haar broer door een verkeersongeval. “Ik begrijp wat verdriet is. Toen had je geen afscheidsfotografen. Dat was ondenkbaar toen. Ik had graag foto’s gehad van de begrafenis, dat zou me geholpen hebben het verdriet te verwerken. Herinneringen vervagen. Foto’s houden de herinnering levend. Op de begrafenis van mijn broer waren heel veel mensen maar wie dat ook weer waren? Als ik er een album van zou hebben, kon ik nog terugkijken.”

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie op Facebook

Ilja Verstraten Afscheidsfotografie

Bij de uitvaart van een naaste wil je een fotograaf die weet wat verdriet betekent. Niet elke fotograaf kan of wil een uitvaart fotograferen. Met oog voor detail en gevoel voor sfeer leg ik jouw dierbare momenten vast.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie28/07/2018 @ 7:36
Tina Turner. Remembering Craig.

“Het verdrietigste moment als moeder”.
“Hij zal altijd mijn kindje zijn”.

Tina Turner neemt afscheid van haar zoon Craig door een rode roos in het water te gooien op de plek waar zijn as is verstrooid.

Een dierbaar beeld voor Tina. Een foto die veelzeggend is.
Wat vertelt dit beeld jou?

Als afscheidsfotograaf fotografeer ik niet alleen de uitvaart zelf maar ook zulke intieme momenten als de asverstrooiing.

‘Er is een schakel die de dood niet kan verbreken. Liefde en herinneringen blijven’. IV

https://www.youtube.com/watch?v=MoQKXdQ3U8Y

Foto: @Twitter/@loveTinaTurner
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie27/07/2018 @ 19:59
“The human soul doesn’t want to be advised or fixed or saved. It simply wants to be witnessed, exactly as it is”.

Een filmpje over hoe je iemand kunt helpen die rouwt.
Heb jij nog tips of dingen die je zelf heel fijn vond wat mensen zeiden of deden? Laat het me hieronder weten. We kunnen elkaar er mee helpen en van elkaar leren.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Stichting Broederziel
Een filmpje over hoe je iemand kunt helpen die rouwt. Je kunt het verdriet niet oplossen... Waar heb jij iets aan gehad toen je heel verdrietig was?
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie27/07/2018 @ 10:54
Een uitvaart van een kind...
Iedereen kan zich voorstellen hoe het kan helpen om daar later foto's van terug te zien. Mijn collega van Afscheidsmomenten, Anna Groot schreef als gastblogger voor RememberMe.nl hoe belangrijk het is om ook foto's bij een uitvaart van een ouder iemand te maken. Lees haar verhaal hieronder en hoe het haar persoonlijk raakt. Dit gevoel van Anna is voor mij ook erg herkenbaar. Laat Anna weten wat je van haar verhaal vindt door te reageren onder haar blog.
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie26/07/2018 @ 17:11
De Schelde bij Antwerpen mag worden gekozen als laatste rustplaats. Zo kun je voor altijd verbonden blijven met de rivier.

https://www.bndestem.nl/zeeland/as-van-overleden-dierbare-mag-uitgestrooid-worden-in-de-schelde~ab16e118/
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie25/07/2018 @ 15:27
,,Een dronken man liep langs het graf en riep: 'lig je daar een beetje lekker?'" Tot zijn grote verbazing hoorde hij gegrom en gekreun uit het graf. ,,En in één klap was hij weer nuchter." Dit is één van de volksverhalen rond het graf van Willem Schorer in Ijzendijke.

De tekst op de steen is weer leesbaar nu het is opgeknapt:

'Hier ligt begraven de wel edle gestrenge heer Mr. Willem Schorer'

https://www.bndestem.nl/zeeland/bij-ijzendijke-ligt-een-machtige-geleerde-en-omstreden-man-begraven-schorer-s-graf-is-opgeknapt~ab4e4a68/
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie
Ilja Verstraten Afscheidsfotografie24/07/2018 @ 20:54
Weet jij wat een wade is? Nadat ik vorige week een diashow waar een wade in voorkomt, had gedeeld, kreeg ik hier vragen over. Een mooie aanleiding om hier een blog over te schrijven. Nieuwsgierig? Lees dan mijn blog:
https://www.iljaverstratenafscheidsfotografie.nl/ken-jij-dit/

De diashow nog niet gezien? Klik op de onderstaande link.
https://www.youtube.com/watch?v=pbEaURzYX0o&t=100s

Hoe denk jij over het gebruik van een wade? Ik nodig je uit te reageren onder mijn blog.
Ilja Verstraten Fotografie
Graaf Jansdijk B 25
4554 CB Westdorpe

Tel. (0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl

KvK 64308138
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Copyright © 2015-2018

Ik ben gespecialiseerd in afscheidsfotografie.


Foto’s van de laatste levensfase, begrafenis of crematie geven houvast bij het verdriet en een herinnering voor later. Ik ben aangesloten bij Afscheidsmomenten en bij Stichting Broederziel.
aangesloten bij afscheidsmomenten logo st broederziel

Mijn missie is:


Mensen helpen een plekje te vinden in een voor hen nieuwe wereld