Aangesloten bij  afscheidsmomenten Gecertificeerd Afscheidsfotograaf keurmerk afscheidsfotograaf
   
Tel. (0031) 6 40 28 98 25 - info@iljaverstratenfotografie.nl
ilja verstraten afscheidsfotografie logo

(0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl


Mary Allaart:

Dank voor je presentatie! Ik ervaarde al snel je passie waarmee je over je werk praat en die ik teruggezien heb in je diapresentatie en de fotoboeken die we konden bekijken. Prachtige, verstilde en verstillende beelden, die voor de mensen voor wie je de foto’s gemaakt hebt, zeker van heel veel waarde en steun zullen zijn. ik zal mensen zeker wijzen op jouw werk.

 

Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone:

Op 24 september 2019 hield Ilja Verstraten een presentatie voor het team van Stichting het Steunpunt over afscheidsfotografie en herinneringsfotografie.

Na een eerdere kennismaking op de Welzijnsmarkt in april vonden we het fijn meer te weten wat deze speciale vorm van fotografie inhoudt.

Ilja startte met de tekst van een liedje van De Dijk. Dit bracht ze met zoveel gevoel dat iedereen meteen al de aandacht had voor wat ging volgen.

Ze vertelde heel persoonlijk wat haar ertoe aangezet heeft om met afscheidsfotografie aan de slag te gaan, namelijk het overlijden van haar broer. Achteraf miste ze de tastbare momenten zoals de enorme belangstelling tijdens de uitvaart. De momenten die vastgelegd hadden kunnen worden om later troost uit te putten.
Tijdens de opleiding krijg je vooral een stuk rouwzorg, leer je jezelf “onzichtbaar” te maken, zodat niemand het hinderlijk vindt en toch een stukje terughoudend wordt op het moment dat ze de camera zien. Ze vertelde hoe zij dit aanpakt en dat de kleinste elementen of indrukken later het complete beeld geven van een moment wat je NOOIT meer over kunt doen.
Ze maak een reportage van de uitvaart en zoekt daarbij vooral naar de momenten die gevuld zijn met liefde, een troostende schouder, een liefdevolle blik en alle details waar je met zoveel liefde aandacht aan hebt besteed.
Ter illustratie vertoonde ze een diaserie vergezeld van passende muziek. Ook had ze boeken mee waarin (met toestemming) men foto’s kon bekijken. Het vertellen, met de aanvulling van de beelden, gaf voor iedereen ook duidelijkheid op welke integere manier Ilja te werk gaat.

Bij de herinneringsfotografie gaat het ongeveer hetzelfde, de bijzondere maar ook de gewone ongedwongen momenten vastleggen van het leven. Op een manier, zodat de ander niet eens beseft dat je er bent. Ze kan dit in de thuissituatie doen, maar ook tijdens een wandeling op het strand of gewoon tijdens een verjaardag met de mensen samen die belangrijk voor je zijn. Een teamlid kon uit eigen ervaring spreken. Zij had een fotosessie gehad met haar zoontje en man. Ze kon alleen beamen dat er in heel korte tijd een band ontstaat en tijdens het fotograferen een ongedwongen sfeer is.
Ook dit werd afgesloten met een diapresentatie.

Tijdens de presentatie was de sfeer aandachtig en luisterde men ademloos naar een vrouw met zoveel puurheid en passie. Dank je wel Ilja voor je indrukwekkende presentatie!!

– Ingrid Wojtal
Voorzitter Stichting het Steunpunt en Rouwzorg Kanaalzone, Terneuzen

 

Addy:

Ik werd op de optie van het fotograferen geattendeerd door Nicoline Hoogendoorn van Monuta. Ik had er zelf niet direct aan gedacht. Ik vond het direct een goed idee. Ik had / heb erg veel vertrouwen in Nicoline Hogendoorn en omdat zij jou heeft aanbevolen en het ook in het eerste gesprek goed ging, had ik vertrouwen. Er waren geen twijfels na de introductie.
Wat mij betreft is er zowel met het optreden tijdens de uitvaartbijeenkomsten als met de producten aan de verwachtingen voldaan. Ik ben erg tevreden. Prima begeleiding en duidelijke uitleg wat mogelijk is.

Ik zou zowel aan familie, vrienden als kennissen jouw diensten aanbevelen.
 

afscheidsfotografie

 

Een echtgenote en mama:

uitvaartfotografie 
Het voorstel om een fotograaf te vragen voor de uitvaart van mijn man, kwam van een collega. Ik moest erg wennen aan dit idee maar naarmate we dichter bij de uitvaart kwamen, kreeg ik steeds meer het gevoel om het gesprek met Ilja aan te gaan. Het gevoel bij onze eerste ontmoeting was dan ook heel erg oprecht en positief. Mijn twijfels waren ineens van tafel geveegd.
Een herinnering voor mijn kleine meisjes. Mochten de meisjes met vragen komen over deze dag dan heb ik nu de foto’s die mij hiermee kunnen ondersteunen. Tijdens de dienst is het nemen van foto’s niet opgevallen. Bij het bekijken van de foto’s zie ik zelf steeds nieuwe momenten en emoties. Het is niet het verdriet wat te zien is maar vooral de liefde. Iets wat heel waardevol is. Het was een moeilijke beslissing om te nemen maar ik ben dankbaar dat ik dit heb gedaan. Dankjewel Ilja voor deze mooie herinnering.

 

Messalina:

Toen ik erachter kwam dat mijn Pépé aan COPD en longfibrose lijdt, ben ik heel erg geschrokken. Ik wist niet wat ik kon verwachten en het moeilijkste was: hoelang hebben we nog samen? Weken werden maanden en maanden werden jaren. Zo zijn we aan onze weg begonnen. In het begin praatten we er niet zoveel over. We lieten het op ons afkomen. We hebben al voor veel bruggen gestaan en zijn er steeds over geraakt.

Toen mijn Pépé mij vertelde over afscheidsfotografie wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Maar na een 1ste gesprek met Ilja werd het mij beetje per beetje duidelijk. We besloten de afscheidsfotografie te gaan doen.

We zijn samen met Ilja naar een plek gegaan waar mijn Pépé zich goed voelt. We hebben kunnen vertellen wat we belangrijk vinden en welke mooie momenten we allemaal samen hebben beleefd. Dit heeft Ilja allemaal mooi op foto kunnen leggen.
De foto’s tonen het verhaal zonder het te kennen. Ze tonen hoe sterk en zwak mensen tegelijk kunnen zijn. Deze foto’s zijn voor mij een herinnering aan een hele mooi tijd die ik heb gehad met mijn Pépé.

Ilja geeft je een vertrouwd gevoel. Ze voelt als een kennis, niet als een vreemde. Ze leeft mee in de periode die we beleven en kan deze prachtig op beeld vastleggen. Ik had twijfels in het begin omdat ik niet wist wat ik moest verwachten maar die twijfels heeft Ilja zonder het te weten perfect weg gehaald. Ik ben zeer blij met het resultaat.
Hoe moeilijk je verhaal ook is, bij Ilja vind je zeker een mooie herinnering en de foto’s kunnen je helpen het allemaal een beetje te plaatsen.
 

herinneringsfotografie 
herinneringsfotografie

 

Evelien:

Even aftasten langs mijn kant in het begin maar al snel voelde ik mij op mijn gemak en ontspande ik meer en meer en hebben we heerlijk gekletst en gelachen… Dat heeft geloond want de foto’s zijn prachtig! Lekker spontaan en leggen mij precies vast zoals ik ben als ik helemaal happy ben. Nogmaals bedankt voor de gezellige middag en de schitterende foto’s.  
herinneringsfotografie
herinneringsfotografie 
herinneringsfotografie

 

Matty:

Een tijdje terug zag ik bij een wederzijdse kennis een oproep staan waar je vroeg om mensen om een mooi herinneringsportret te laten maken. Ik heb geen moment getwijfeld om je een berichtje te sturen. Had namelijk pas daarvoor jouw werk gezien en vond het prachtig, hoe mooi en ontspannen en natuurlijk mensen op de foto stonden.
 
herinneringsportret

 
De enige twijfel die ik had was of jij de uitdaging aan wilde gaan om van onze kanjer foto’s te maken. Dit omdat onze kanjer meervoudig gehandicapt is en gebonden is aan zijn rolstoel en door zijn handicap geen aanwijzingen kan opvolgen. En hoe onze kanjer het zou vinden.
 
Maar die twijfel was helemaal niet nodig. Er was direct een klik tussen jou en Wyatt en hij leek de camera en jou niet eens op te merken, ging gewoon door waar hij mee bezig was. Je kreeg zelfs een niet willende papa op de foto, zonder dat hij het in de gaten had.
 
We hebben nu een heleboel mooie foto’s, waar je als eerste Wyatt op ziet en niet eens zijn altijd aanwezige rolstoel. En Wyatt staat op de foto’s zoals hij is, genietend van de kleine dingen in het leven, ons zonnestraaltje. Samen met de foto’s hebben we de herinnering aan deze middag waar hij zo van genoot.
 
Ik zou je echt aanraden bij iedereen die ik ken en die mooie natuurlijke foto’s wil.
 

herinneringsportret 
herinneringsportret

 

Peter en Christien:

Ilja heeft foto’s genomen van de begrafenis van onze jongste zoon. Zij was op een professionele manier aanwezig en heeft met veel oog voor detail mooie foto’s gemaakt. Vaak had ze de mooie momenten precies te pakken, zoals de foto die op deze site staat, waarop onze oudste naar de condoleance kamer kwam om zijn vriendje het kistje te laten zien. Van het begin van de dag (onze aankomst bij de begraafplaats) tot en met het einde (het gesloten graf) is door haar treffend vastgelegd. Wij vinden het prettig om foto’s van de begrafenis van ons zoontje te hebben. Soms hebben we de behoefte om deze te bekijken. Ze helpen ons herinneren hoe het ook weer was, wie er aanwezig waren. Als we de foto’s bekijken zien we het verdriet op onze gezichten, zien we hoe diep het dal van verdriet is. Dit helpt ons; hoe precies weten wij ook niet, maar wel dat het ons helpt in ons rouwproces.De foto’s gebruiken wij ook om onze oudste zoon uit te leggen hoe het was. De foto’s helpen om zijn vragen, die veranderen bij het ouder worden, te beantwoorden.
 

 

Ineke:

Mijn zwager en schoonzus hebben de uitvaart van hun jongste zoon door Ilja laten vastleggen. Een aantal weken na de uitvaart heb ik met mijn schoonzus de foto’s bekeken. Wat mij opvalt is dat het een hele laagdrempelige manier is om in gesprek te komen over de uitvaart. Ik vind het waardevol om op deze manier samen de herinneringen te delen. De herinneringen en emoties zijn heel treffend vastgelegd.

 

foto's afscheid
 

Alexander:

Ik was onder de indruk van de visie die Ilja heeft op troost die foto’s kunnen brengen bij een afscheid.
Ze geeft nabestaanden een waardevolle, blijvende herinnering zodat zij later kunnen terugkijken op een emotionele dag, waarvan vaak veel aan ze voorbij gaat.
Achteraf kan dit heel wat troost bieden. Het is iets waaraan een mens zich af en toe nog eens kan ‘vasthouden’ als het gemis groot wordt aan iemands tastbare aanwezigheid
Ilja legt deze momenten voor hen vast, respectvol en onopvallend.
Ik werd geïnspireerd door Ilja haar visie op troost en heb dit gebruikt in mijn verhaal tijdens een afscheidsdienst die Ilja fotografeerde.
Ilja, bedankt voor uw mooie werk-van-troost…
 
–  Alexander Stroobandt
Gebedsvoorganger, Priester bisdom Brugge

 


 

Marc:

Voor een uitvaart was Ilja aanwezig om een reportage te maken van het afscheid in de ruimste zin. Dus… foto’s nemen tijdens het afscheid nemen van de dierbare, foto’s tijdens de plechtigheid en tijdens het wegrijden van de rouwauto.
Het was voor Ilja en mij een grote uitdaging om samen te werken, het ging namelijk om een afscheid in besloten kring (max. 15 personen).
Ilja was er, maar ik heb haar eigenlijk niet echt gezien tijdens haar werkzaamheden. Ook de nabestaanden hadden een zelfde soort reactie, “je was er, maar niet zichtbaar”.
Het resultaat van de reportage mag er zijn. De familie is erg blij met de herinneringen die ze op deze manier bij zich kunnen houden. Ze zijn blij met deze foto’s, naast alle foto’s die ze hebben van hun dierbare tijdens het leven. Ik wist dat de foto’s helpen bij het bieden van troost, maar realiseerde me niet dat ze zoveel troost zouden kunnen bieden. Ook voor mij, als uitvaartleider was het fijn om met Ilja te werken, ze is erg betrokken als persoon en als fotograaf.
 
– Marc Barbé
Uitvaartbegeleider Familiehuis De Geslootene Boom te Sas van Gent


 

Een broer:

Eerst durfde ik niet kijken naar de foto’s, toen ik ze zag voelde ik me alsof ik aan heiligschennis deed, maar langzaamaan kwamen ze binnen en leek het plots heel banaal om de beelden te bekijken, het leek wel fictie.
Het mooie eraan is dat het heel erg het leven relativeert, zoals ook humor dat kan doen.
De foto’s dragen een sterke boodschap met zich mee voor de toeschouwer, hoop en verdriet een plaats geven in gedeelde kring.We zullen hier veel aan hebben.

 


 

Evy:

Ik heb al een paar keer naar de foto’s gekeken, en zou dat nog vele malen willen doen. Het doet veel verdriet, maar het geeft ook troost.Ik ben heel blij dat deze herinneringen vastgelegd zijn – veel filigraner (gedetailleerder, verfijnder) dan we ons ooit zelf konden herinneren in de waas van emoties.
Het toont de vele kanten, het verdriet maar ook de vreugde om mooie herinneringen, de troost en de warmte, het gemis, zijn aanwezigheid, de vele mensen die hem en ons oprecht graag zien…

 

foto's bij afscheid 

Jan en Véronique:

Wat een bijzonder mooie recensie kreeg ik deze week. Eén zin, 5 woorden maar het betekent zoveel! Deze 5 woorden zeggen alles waarom ik dit werk doe. Die ene zin laat zien hoe waardevol foto’s zijn, het laat zien hoe het kan helpen en kracht kan geven in moeilijke tijden, dat het een houvast is voor later en een troost.

Deze ene zin kwam van Jan en Véronique Dhaeze, ik heb vorig jaar het afscheid mogen vastleggen van hun zoon Florian. Het album en de diashow helpen hen een plekje te vinden, in een voor hen nieuwe wereld, een wereld die helemaal anders is geworden, een wereld die ze opnieuw moeten ontdekken zonder hun zoon Florian.
Deze ene zin die mij kippenvel bezorgde:
We halen er dagelijks kracht uit!

 

Wil je er meer over weten? Lees verder op mijn werkwijze of neem gerust contact met me op. Ik vertel je er graag meer over.

Aangesloten bij
Afscheidsmomenten

Bestuurslid bij
Stichting Broederziel

Aangesloten bij
Bij Leven Vaarwel

Fotograaf bij
Alpe d’HuZes

aangesloten bij afscheidsmomenten logo st broederziel

Ilja Verstraten Fotografie

Tel. (0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl


KvK: 64308138

Gecertificeerd Afscheidsfotograaf
keurmerk afscheidsfotograaf

 
Algemene Voorwaarden
Privacy Verklaring

Mijn missie is:

Helpen rouw te verweven in je leven

Mijn visie is:

In liefdevolle herinnering terugkijken op het afscheid. Om daarna verder te kunnen.

 
   
 

ilja verstraten afscheidsfotografie
(0031) 6 40 28 98 25
info@iljaverstratenfotografie.nl